columns

Ik heb het altijd willen doen: een boek schrijven. Mijn voortdurend zoeken naar nieuwe uitdagingen staat hiervoor een beetje in de weg, maar nu en dan waag ik me aan een kleine column-achtig schrijfsel. Veel leesplezier.

Heksenkaas (10/12/2021)Terug weg (19/09/2021) Reisverslag (07/2021) – Dingske (23/07/2021) – Vernieuwde relatie (05/2021) – Zouden we niet (01/2021) – Huis (12/2020) – Reisverslag (06/2020) Corona2 (05/2020) Corona1 (03/2020) – Zondagochtend (03/2018) – El Prat (02/2018)

Heksenkaas

Heksenkaas, het is me wat. Ken je dat? Het is – hoe kan het ook anders – een Hollandse uitvinding.
Niet zomaar een uitvinding, neen! Een uitvinding die wat mij betreft de ultieme representatie is van de platvloerse stimulatie van de transformatie naar een algehele obese mensheid.

Maar ik loop vooruit en zou mijn conclusies eerder voor het slot van dit schrijfsel moeten houden. Dus laat me beginnen bij het begin.

TooGoodTooGo, het is me wat. Ken je dat? Het is – hoe kan het ook anders – een Deense uitvinding.
Niet zomaar een uitvinding, neen! Een uitvinding die wat mij betreft de representatie is van de zeer doordachte liefde voor ecologie die verstandige, wereldlijke en gezonde mensen hebben.

Dus wij doen daar aan mee, mijn lief en ik. Het principe is eenvoudig: winkels maken een pakketje met overschot en verkopen dat voor een lage prijs aan de niet-kieskeurigen die er geen probleem mee hebben om een potteke yoghurt op maandag te eten terwijl de tenminstehoudbaartot-datum zondag zegt. De zondag ervoor, wel te verstaan. Pottekes yoghurt die op maandag gegeten worden, vinden wij best wel lekker. Zeker met wat zelfgemaakte suikerarme kweeperenkonfituur. Vertel me wat!

Het toffe van die 2good2go (let op de moderne aanpassing van de schrijfwijze!) is dat je meestal een verrassingspakketje krijgt. De ene dag is het een zak met bladerdeeg tot dinsdag, een selder die net niet meer in bloei staat, een zakje amper frisse salademix en nog van dat. De andere dag een pak salami met teveel vlees voor de gemiddelde vegetariër, een mozzarellabol van groots allooi en –hoera! – een pak met microgolfhamburgersmetdubbelcheese.
Met andere woorden, zo een verrassingspakket doet een mens soms uitzinnig ronddansen maar kan evenzeer een frons op het voorhoofd laten verschijnen met als ultieme gevolg een vreugdevol gekakel van jewelste bij de kippen van de buurvrouw.

Er zit bijna altijd iets bij dat een doordeweekse mens als mezelf van zijn leven niet zou kopen. Of het is een te duur merk, of het is rommel, of er hangt alweer een laag of zeven plastiek rond.
En soms is dat verrassend lekker, soms ook niet. Ik bedoel hiermee niet de plastiek maar de inhoud, dat begrijpt u wel.

Zoals die knorsoep van onlangs. Die had een vreemd smaakje, maar dat blijkt normaal te zijn. Na toevoeging van wat zout was het al beter. Na toevoeging van peper nog wat eetbaarder. Na toevoeging van mosterd: volledig verknoeid.
Dan maar lezen wat er in zit: groensels al hier en groensels al daar en dan, uiteraard, wat verwacht je anders van een groot bedrijf dat zieltjes wil inblikken: bewaarmiddeltjes, verdikkingsmiddeltje, en … suiker.
U leest het goed! Maar schrikt blijkbaar niet. Wie doet er nu in ’s hemelsnaam suiker in de soep? Uw grootmoeder? Tedju neen! Uw moeder? Vaneigenst niet! Uzelf? Ik mag hopen van niet!
Suiker in de soep, echt… Het is niet normaal in hoeveel producten dat zit, en hoe het de lekkere smaak van de groentjes of ander ondefinieerbaar spul verknoeit.
Ik denk dan: tja, die Amerikanen. Maar we zijn niet in Amerika meneer, mevrouw. We zijn in Europa. Waar ze ons gezond willen laten eten. Tenzij ministers en andere rijke stinkerds aandelen hebben in de suikerfabriek natuurlijk. Of in de pharma, waar ze via de ziekenzorg vet veel geld vragen om maagringetjes te steken of vetjes weg te slurpen.

En zo gebeurde het op een dag, lieve luisteraars, dat ook in Holland iemand op een volslagen geniaal belachelijk en niet-te-filmen dwaas idee kwam! Daar dacht die omvergevallen idioot plots: Wat als ik nu eens een lekker zacht smeerkaasje neem, er wat groen in doe voor ’t gezonde uitzicht, en er dan een bak suiker in kieper. O wacht, ik kieper er ook nog wat extra aspartaam, sacharose, kweeniewatose enzovoortose in! Dat zal lekker zijn!
We verkopen het aan de kienekes (zeggen onze Noorderburen dat, kienekes? Ah neen die zeggen koters!)  en zeker ook aan de domme Belgen die nooit naar de etiketjes kijken.
En om dat goed te kunnen verkopen, noemen we het Heksenkaas! Hoeraaaaa!

Hebt u dat al eens geproefd, heksenkaas? Neen? Mag ik u advies geven? DOE HET NIET!
O, u wel mevrouw? En, wat vond u ervan? En uw kienekes? Zijn ze al wat dikker mevrouw? En hebben ze al wat gaten in hun kaas-tandjes? Ah, die hadden ze al van karnemelk met suiker. Wat zegt u, ze lusten hun worteltjes en boontjes niet meer? Ocharme mevrouw!

Ik weet niet of er heksen onder de lezers zijn? Of tovenaars? Ook u raad ik aan niet te proeven: de smaak is zo walgelijk dat ze meteen uw vorige vier en toekomstige zeven maaltijden verziekt.
Uw uitbundige proeverij zou wel voordelen kunnen hebben: uw genootschap “de bezemloze helleveeg” zou die firma bij de Noorderburen meteen een proces aandoen vanwege het bezoedelen van de goede reputatie die heksen nu eenmaal hebben!
Elk nadeel hep s’n fwoordeel.

Ik heb het wel gedaan, ervan gegeten. Een hap of vier. De rest was – hoezeer ik ook tegen verspilling ben – meteen voor de vuilbak. Niet op de composthoop! Die gaat daarvan zeker kapot en bovendien smaken je radijzen volgend jaar dan naar aspartaam in plaats van naar normale gezonde scherpe radijzen.

Heksenkaas. Echt waar…

Tenslotte nog deze boodschap aan de producenten van dat vies goedje: Hah! Ééntje-nul! Wij eten dat niet, uw brol, want de potjes komen terecht bij TooGoodTooGo! Nèh!

Ik laat u nu, want ga eens proberen of witloof met honing ook zo verslavend is. Doe-hoei!

Terug weg – 19 sept 2021

De weg ruist rustig onder me door. De vergroezelde witte strepen flitsend in het vaste ritme van de terugtocht.
Naast me een lege zetel. Te leeg. De resten van geur, van rustgevend kabbelend gebabbel en het indrukken van mijn vel. Tegen haar.
De zuurzoete spekken als surrogaat voor het idee dat ze me weer zal kussen. Warm. Later als ze terugkomt. Op de radio zingt elke stem over haar en mij. Ze kennen ons verhaal, het staat al zo lang in de sterren geschreven.

We waren in Parijs, la ville des amoureux. We zagen pittoreske etalages, hoekjes met groen bemoste oude stenen. We proefden multicolore geuren en vervaagden in de wirwar van de ondergrondse stad. Maar dat is van geen belang. De stad is niet meer dan een met smaak aangepast kader rond een verrassend mooi schilderij. Niet meer dan de vage achtergrond uit focus. De warme mist die ons inpakt, net voor het doorbreken van de zon.

We waren in Parijs. Ik zie haar. Haar blije ogen, haar tred. Leunend. Ik hoor haar adem, lauw en vochtig. Ik voel haar godverdomme veel te passend zacht en warm en drukkend onder mijn vel gekropen.

De weg naar huis is zonovergoten maar vibreert niet zoals anders. Ze is nu even weg. Van Charles De Gaulle naar Canada, waar ze haar pientere hoofd zal buigen over studieboeken met allerhande talenknobbeldingen om haar wereldlijke geest te verrijken.
Maar ze kent nu ook mijn taal en ik de hare. De taal die geen last heeft van verschil in breedtegraad of oceanen met diepe troggen. We hangen vast. Time is just a distance.

Is het niet bevreemdend boeiend soms, dit leven? Ik kende het al wat, dat leven, want god wat heb ik al goed geleefd! De intense vreugde, de ruwe pijn, het kwetsen en gekwetst worden, de slepende vermoeidheid, de ontembare humor, het overweldigende bruisen, de onvoorwaardelijke vriendschap, de liefde. De liefde, ik kende ook haar maar niet zó. Ik heb liefgehad met heel mijn hart en ziel. Maar niet zó. Ik heb mezelf gegeven en heb met volle teugen gedronken van de genegenheid en passie die geliefden me gaven. Maar niet zó. Niet zo intens diep, zo snel, zo traag. Zo natuurlijk. Haast compromisloos. Zo, zonder de minste onenigheid of spanning. Gewoon gewoon.

Online daten. Niets voor mij, dat zeggen mijn vrienden. Ik ben een man van aanraken, voelen, ruiken en proeven. Niets voor haar zeggen haar vrienden. Ze is een vrouw van luisteren, ontmoeten, van geuren en kleuren. Maar we deden het toch. Gewoon voor de fun, zonder veel geloof maar met een tikkeltje hoop. Haar foto’s zaten vol humor. Fotoshoot met streepjes aan het water. Haar profiel  afwijkend van de meeste nietszeggende doordeweekse dames die blijkbaar op zoek zijn naar de saaiste mannen uit Vlaanderen of nog liever uit eigen dorp. De app geeft ons een hoge matching score waar we beiden niet in geloven maar toch. Ik voel me een echte man dus neem de eerste stap en stuur haar een gemeend kwinkgeslagen complimentje. Ze reageert en is blij verrast dat mijn profiel ook alles behalve dat is van een doorsnee platgetreden mediaan-ambtenaar. We wisselen dagenlang intrigerend leuke woorden uit en na enkele veel te lang- en laatdurende virtuele toetsenbordtokkelsessies, bellen we. Met video. Van Canada naar den Belgiek zonder delay. Zonder schroom ook, open en heerlijk eerlijk. Het wordt laat. Alweer. Het is verrijkend, het is verlichtend.
We zijn plezant in de war, weten beiden niet goed wat dit is en hoe we kunnen voelen wat we voelen zonder de geuren, de fysieke elektriciteit.

“Ik kom naar België” zegt ze. Voor 2 weken. Ze heeft een excuus: er is een familiefeest en wat te regelen hier en daar. Vrijdag komt ze aan in ‘t land, zondag in Gent, waar ik haar oppik met een wilde roos uit eigen tuin in de linkerhand. We omhelzen. Om te voelen en te snuiven. Het is irreëel. We laten mekaar niet meer los. Ze woont twee weken bij mij. We laten mekaar niet meer los. De uren op het werk of naar de bakker of in transit naar godweetwaar glijden voorbij als de streepjes op de weg. Ze tellen niet mee, ze zijn er gewoon, ergens. De uren minuten seconden met haar zijn er wel. We laten mekaar niet meer los. Op intense en onwezenlijk natuurlijke wijze. Alsof ze er altijd was. In de zetel. Frambozen plukkend in de tuin, aan de ontbijttafel boterhammetjes etend. In bed, warm en indringend.

De weg vervaagt onder de banden van de hol klinkende wagen. Ik kom thuis maar een beetje minder dan normaal. Met een traan. Één van geluk, dat zijn de mooiste.

Ik zie haar terug. Snel. Met mijn ogen dicht.

Reisverslag juli 2021

Lees hier het reisverslag van mijn heen-en-weer-trip naar Spanje in de zomer van 2021

Dingske – 23 juli 2021

Ik heb het altijd al gehad, de liefde voor woorden en dialecten. Misschien is het een stukje van mijn moeder in me, die ons omarmde met de rijkdom van talen en ons steevast verbeterde als we zondigen tegen de Vaderlandse of Franse taal.
Net zoals zij, vind ik het frustrerend om de zoveelste ‘die’ in plaats van ‘dat’ te horen op de radio of uit – godbetert – de mond van de schooldirecteur. Ik probeer er me niet te druk in te maken. Binnen honderdenzeven jaar zegt toch iedereen “joo broo, heb je die meisje in die huis gezien?”. Taal evolueert…

Maar wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Ik geef graag toe dat ik zelf schuldig ben aan taalverzuim. Vooral in andere talen trek ik me te weinig aan van de un’s et unes. Als ze me maar verstaan.

Over dat verstaan gesproken. Ik ging het hebben over dialecten. Heerlijk is dat toch, dat we in Vlaanderen op een lapje grond van amper een scheet groot zoveel kronkelende tongvallen hebben.
En hoe plezant vinden kinderen, ook de grote, het niet om een ander dialect na te bootsen. Hoeveel uren hebben we al geluld in het Hollands, met Gents gemixed Antwerps, of Liîmmmburrrgss en hoe graag stoefen we te weten wat pupegaele betekent.

Mijn taals geluk begon al toen ik een ukkepukje was. Geboren in Zuid-Afrika uit een half West-Vlaamse moeder en een Oost-Vlaamse vader. Dat kon niet stuk. Toen ik op mijn zes naar ’t land der Belgen verscheept werd – toegegeven, ’t was met het vliegtuig, een Boeing DC10 – sprak ik Nederlands met een zware AA, wat de nonnekes in Bottelare grappig vonden, Afrikaans en een stevig woordje Engels. Toen mijn ouders mijn zus, broer en mij na enkele maanden uit het grootouderlijk huis in Gontrode kwamen schaken, kon ik al een goed woordje meepraten over de noezeree en ’t peêrd van den gebuur. En hier valt het al meteen op hoe de geschreven taal onmogelijk kan weergeven wat een heerlijke finesse elke klank in een dialect heeft. Ik laat het aan de lezer over om zijn fantasie te gebruiken.

We verhuisden naar Ardooie, in het wilde Westen. Na twee maanden sprak in West-Vlaams. Behalve de aa. Die zat soms nog fout. Want de aa kan oa zijn en ook èè. Neem nu het bijzondere voorbeeld van een paars paard. Je ziet dat niet elke dag, zo’n paard, maar dat is naast de kwestie. In ‘t West-Vlaams is dat een “poars pèèrd”. Hilariteit alom bij mijn neefjes destijds, toen ik een pèèrs paord zag lopen.

Het is toch ongelooflijk hoe snel kinderen de taal opnemen? Toen mijn schoontaalopgevoede schoonzus op haar pakweg negen jaar terugkwam van een Limburgs pony-kamp, zei ze gefrustreerd “lãch nie héé” omdat dat we allen op de grond lagen te rollen nadat ze “k benn ôp me bîps gedonnerr” uitsprak alsof ze er al jaren woonde.

Zelf maakte ik er vanaf jonge leeftijd een sport van om de lokale mondelinge taal onder de knie te krijgen. Ik maak me geen illusie, dat zal me nooit helemaal lukken, maar het is toch plezierig!

Toen ik in Gent ging hokken, werkte ik even in een bedrijf aan de haven. Ik was een welopgevoed groentje dat net uit de normaalschool vol propere al minstens even welopgevoede middenklassedochters kwam. Het contrast kon niet veel groter zijn. Ik stapte voor het eerst de roestig groene container binnen waar de arbeiders hun ochtendboterham met uuflâke naar binnen werkten. De iets oudere kerel met het door ’t leven gegroefde gezicht keek me aan en vroeg in het echte sappige Genst: “Zij gij de niewwn? En edde gepoept vannacht?”. Daar heb ik snel mijn eerst woordjes Gents geleerd. Blend in jongen, blend in.

Toen ik een jaar of twee na een Schotlandreis op opleiding was in Bristol, kreeg ik het compliment “what, you’re from Belgium? We thought you where from Scotland”. Ay Great! Misschien was het omdat ik een rok droeg, dat kan ook.

In de tijd dat ik met mijn lief naar Bassevelde verhuisde, ging ik met mijn beste maat elke week frietjes halen, net voor we de buurt vanuit ons zolderlijk repetitiekot op stelten zetten. Een frietkot is de ideale plaats om dialecten te leren. En Basevelds is sappig! Heerlijk.
“Sabïn, ge meugt die bjitterbàln apoard inpaggn” (waarbij de gg een soort glottigeslagen k is), dat was de eerste zin die we van de (vermoedelijke inteelt-)klant overnamen.

Daarna verhuisden we naar Ursel. “ja jognne, ‘k go veursdoen of ’t goa nie kortn”. Werken in Eeklo vormde voor het grootste stuk het Oost-Vlaams dialect waar ik nu mee rondhos. Hoewel de nieuwsgierige ernaar vragende mens over het algemeen moeilijk kan zeggen waar ik vandaan kom.

Ik heb het geluk dat ik sinds kort in Beerlegem woon. Hier praten ze meer zoals mijn vaders tribe. Ik weet dat het niet meer zo gemakkelijk zal zijn om mijn taal aan te passen. Mijn brein wordt wat stugger en ik praat niet elke dag met de inheemse bevolkinggroepen. Ik ga niet wekelijks naar het frietkot en mijn kinderen lopen hier geen school.

Maar geen paniek! Er is nog altijd zoiets als het containerpark!
Jaja, daar moet ik meer naartoe, want daar is het dat ik de kiem zal leren van mijn nieuwe taal.
En daar begint alles met de aanspreektitel. Als u mevrouw, meneer, naar het containerpark gaat in uw buurt en u wil dat stuk steen in de container van de harde plastiek kieperen, dan zegt de gezellige fluoman ietwat misnoegd “Meneer…” of soms “Menére…” of  ”madam…” of iets dergelijks. Zo niet in Zwalm. Neeneen!

Hier zeggen ze “Dïngske”. De i is een beetje een dubbele i maar ook niet helemaal. Iets als i(e).
Fantastisch. Met een hoofdletter. “Dïngske”. De voordelen van deze aanspreking zijn talrijk. Het vermijdt bijvoorbeeld de eventuele fout je aan te spreken met het verkeerde geslacht. “Excuseer, ik ben wel een vrouw hé!” hoor je hier nooit.
En het geeft ook een gevoel van gelijkheid, van nederigheid. Dïngske.
Meneer de baron, madam van den bakker, Joske van de vuilkerre, allemaal zijn ze Dingske. Het is het toppunt van de horizontale sociale structuur van de toekomst mensen, dat schiet ver voorbij de gewoontes die bijvoorbeeld gangbaar zijn in Noorwegen of Zweden. Voornamen en u-vormen worden geheel overbodig!

Ik vroeg me in het begin even af of het dingske was, ge weet wel, de man van het containerpark zelf, die als enige die aanspreektitel gebruikte. Hoe zalig was het niet toen ik vorige week de chef van ’t frietkot (jaja, ’t frietkot!) tegen een klant hoorde zeggen: “Dingske, da woare toch currieketchup op diene spécial éé?”. Mijn dag kon niet meer stuk!

Dingske, w’ûerrn mekander wel éé!

Vernieuwde relatie – 24 mei 2021

Het valt me op. De laatste tijd, als ik mensen tegen het lijf loop, vragen ze zelden nog “hoe is’ t?”. Neen, ze vragen me meestal “Hoe is ’t met je dak?”. Op zich valt die vraag, in tegenstelling tot de bakken regen de laatste tijd, niet uit de lucht. De mensen weten namelijk dat ik onlangs de moed had om de pannen van het dak te swingen. Letterlijk dan. Ik vind dat ook niet erg, die vraag. Ze opent mogelijkheden om wat dieper in gesprek te gaan dan the usual “goe goe”. En kunnen we niet allemaal zo’n iets diepere babbel goed gebruiken?

Om jullie een antwoord te bieden op die zichzelf klonende vraag, bezorg ik met plezier een openbaar antwoord.

Ze is de laatste tijd wat veranderd, de relatie met mijn dak. De band is dan ook zo jong. Het is ook de eerste keer dat ik zo snel een hartstochtelijk engagement aanga met een – het mag gezegd worden – oud wijf. Ik had al eerder een lange relatie met een oud dak, maar die verliep een stuk rustiger. We waren al een paar jaar samen voor ik ze kon inboren en impregneren. En bovendien heb ik ze door een ander laten dekken. Ik kreeg daarna al snel een zwarte kijk op de eens zo rozé blos op haar wangen.

Niet zo met mijn nieuw dak, neen, nu gaat alles wat vlotter en sneller. Hoewel, zo rimpelloos gaat het nu ook weer niet altijd. Je kent dat, je gooit je in iets nieuw en denkt dat alles solide is. En dan begin je de barstjes en scheurtjes te zien. Je aanschouwt het op een andere manier.
Desalniettemin heb ik me er dus snel op gegooid, op roefie. Dat is haar koosnaampje, maar ik denk niet dat ze het me kwalijk zal nemen als ik haar ook zo noem in mijn schrijfsels aan u.

Na korte tijd merkte ik dat roefie wat begon te zagen. Niet over erg grote dingen hoor, hier en daar was er een pijnpuntje. Maar er was telkens licht aan het eind van de tunnel, zeker nadat ik ze wat meer veluxe aanbood.
In het begin had ik gelukkig ook de keuze gemaakt een rubbertje te gebruiken toen ik haar bewerkte aan de onderkant. Dat heeft ons geholpen om de weinige tranen die vloeiden goed af te voeren in de – hoe kan het ook anders – afvoerbuis.
Maar dan begon het. Het gekraak. En op de duur begon ze te balken als een ezel! De eerste pogingen om haar te verhoutwurmen minder wind te vangen, hadden weinig succes. Ik wist dat ik haar onderdak moest bieden, daar was geen twijfel aan, dus gaf ik niet op en heb haar een paar dagen na elkaar, op mijn ééntje, goed gedekt. Ze zag er blauw van! Zo doen we dat, wij echte mannen!

Maar dat houdt niemand vol. Ook ik niet. Het is alsof je voor het eerst roekeloos een veld vol bloemen inloopt en al snel merkt dat je getengeld wordt. Precies dat gevoel hadden we ook. Toen ik haar enige tijd later besmet heb, was het duidelijk voor ons beiden. Dit kon zo niet doorgaan. Ze sloeg de spijker op de kop toen ze me vertelde dat ze tijd nodig had. En de weergoden waren het met haar eens.
Rechtlijnig is dat allemaal niet hé, zo’n nieuwe relatie. En met de ouderdom begint er hier en daar al wat krom te trekken, maar uiteindelijk weten we allemaal beter wat we willen. En we leren ook beter naar mekaar luisteren, ook al loopt dat niet altijd van een leien dakje. Niemand moet in dezelfde waterpas blijven lopen, dat is ongezond.

We hebben toen onze tijd genomen en hebben nu een pannenlat-relatie. Dat werkt beter voor beiden.
Het gezaag is minder en kan vlotter opgevangen worden. Ik blijf erop hameren dat we onze balans zullen moeten vinden en er nog veel werk aan de winkelhaak is en ook zij ziet dat gelukkig in.

Maar we zijn blij. Heel binnenkort zal ze zich helemaal verlicht voelen en dan zal ik hét met liefde kunnen doen. Met de nodige inspanning ook, maar dat heb ik graag, dat doet haar en mij plezier. Ik zal ze, in tegenstelling tot de vorige keer, rustig en met respect dekken. De pannen zullen op het dak vliegen! Ze zal nokvol zitten! En daarna komt die zalige tijd waarin we samen onder de rotswol kunnen kruipen om mekaar te verwarmen.

Ik zie het helemaal zitten! Roekie, mijn dakske, wat zie ik je graag!

Zouden we niet… – 29 januari 2021

In den tijd – en dan spreek ik niet van een generatie of twee terug, maar van toen men het wonder van de elektrische lamp nog niet kende, of van botox-lippen of van met PU-schuim gedichte spleten en kieren – hadden de mensen een paar slimme truckjes. Zo van die eenvoudige dingen waar iedereen mee weg kon. Zaken die iedereen meteen verstond. Waar geen tekeningske bij nodig was. Enfin, bij sommige van die zaken was wel degelijk een tekeningske nodig.
Meer zelfs, bij sommige zaken was een tekeningske hét. Denk maar aan de manier waarop de eens zo stoere oermens Leo Da’Vinknie plots tekeningskes begon te maken om aan zijn vrienden de weg te wijzen naar zijn eenzame grot. Of hoe men, wat later, broodlijnen op de grond begon te trekken om weer thuis te geraken, ondanks het onvermogen in te zien dat vader houthakker thuis niet langer met de plakke bijl zwaaide!

Zo ook ging het met de pest. En met melaatsheid en met cholera. Dát waren nog eens ziektes om over naar huis te schrijven, ware het niet dat de meesten ofwel niet konden lezen, ofwel geen vingers meer hadden om te schrijven, ofwel beseften dat er op het perkament wellicht onooglijk kleine kiemen zaten die de aangeschrevenen zouden contamineren. Ofschoon men wellicht ook niet vertrouwd was met het woord contamineren, dat lijkt me wat straf.

Het ging natuurlijk over de trukendoos en tekeningetjes, laat ons dat vooral niet vergeten. We weten allemaal wat men destijds deed als de pest uitbrak ten huize Flamand of Vanckeerschberghen. Juist ja, met zette een groot zwart kruis op de deur. Dat weet ik, want ik zag het in een vlezige film die toendertijd opgenomen werd tussen al die vergankelijkheid. En u weet het ook mevrouw, meneer, want het staat in ons collectief geheugen gegrift. Het bleef achter in één of ander duister genoom dat we allemaal meedragen. Dat kruis. Dat verdomde zwarte kruis!

Ik zit thuis.
Ik zit verdomme thuis. In eenzame opsluiting. In quarantaine. Kwwuarrranteijneu, zo hoor ik de Hollanders dat zeggen, daar genieten ze echt van want het is een Frans woord en we weten dat ze daar van smullen. Zo ook van suderans, maar daar gaat het niet over.
Het gaat erover dat ik contact had met een jeugdige mens van corona-zekere aard, die met dezelfde zekerheid enkele niet steeds even onschuldige vriendjes en vriendinnetjes contamineerde. Dat woord klinkt chiquer dan “vervuilde”, maar – beste Noorderbuur – het betekent hetzelfde.
Dat ik toevallig les geef aan die bengels, spreekt niet meteen in mijn voordeel, integendeel, het spreekt wél in mijn voordeel. Want heeft niet ieder nadeel ook z’n voordeel?
Zeker Zeven dagen Zit ik hier, in mijn kreunende huis. Zeven dagen voor mij alleen, zonder het verslijten van drukke wegen, het van hot naar her springen om Jan en Alleman zijn goesting te geven. Tijd om wat zaken af te werken, tijd om op te ruimen. Op ’t gemak. Tijd ook om daar wat langer door te brengen, op ’t Gemak.

En mensen lief, zouden we die oude gewoonte niet eens uit de kast halen? Dat gen activeren?
Zou het niet handig zijn om op de deuren van de huizen en voertuigen en werkhokken van zieken en eventueel ook op hun voorhoofden, een groot zwart kruis te zetten? Dat herkent iedereen, dat kruis! Zou dat geen oplossing zijn om die bende nihilisten op hun plaats te zetten en ze er te houden?

Ik ben voor! Morgen haal ik de spuitbus boven. Voor op de voordeur. Die moet toch kapot.

Huis – 19 december 2020

Soms vraag ik me af of ik een beetje impulsief was. Toedtertijd. Nog voor de zomer zijn veel te warme dagen over het door corona en klimaatverwarming geteisterde Belgenland liet neerdalen. Ik moest ergens wonen en na een lange zoektocht van varende Spits tot vast land liep ik met volle goesting het oude huis binnen.
Het rook er wat muf en stond vol rommel. Maar wat een huis. Wat een mooie ruimtes! De – wegens nood aan inkomsten – overvriendelijke verkoopsdame zag de fonkel in mijn ogen en wist dat ik door de schimmelmuren en fucklelijke valse plankjesplafonds heen keek. De structuur was goed. De muren, het dak. De tuin was zalig, de asbesten daken een pietluttigheid.
Ik had er al een hoop gezien, krotten die binnen mijn budget pasten. Maar dit was anders.
Twee dagen later deed ik een bod aan de ontwrichte kinderen van de overleden zielen van ’t huis.
Ze aanvaardden mijn bod en de goesting begon te groeien. De plannen onder mijn hersenpan ontrolden zich in nachtelijke uren en tijdens fantasievolle ogenblikken van overtollig daglicht.

Toen begon het wachten. De scheiding, de bureaucratie, de notariële tijdtrekkerij. Tot nu. Nu is het eindelijk van mij, dat huis. Het nieuwe heim.

Dit is het tweede huis dat ik ooit kocht. Het eerste was samen met mijn ex. Ex… het vormt zich nog onwennig in mijn mond. Wat een spuuglelijk woord is dat toch. Het lijkt op heks, klinkt hard en het past niet bij de warme vrouw die ik jaren in mijn armen hield. Voor exen zoals die van mij moesten ze een ander woord uitvinden. Iets zoals wami. Of wat dacht je van choechoe? Die van mij is één van de liefste vrouwen op deze aardkloot, laat u niets anders wijsmaken!

Lief, dàt is nu eens een mooi woord. De uitvinder ervan mag van mij een gouden standbeeld krijgen. In de plaats van die Leopold-gedrochten her en der in parken en op dezer dagen veel te desolate pleinen.

Lief, dat past goed bij haar. Die van mij. Ze was erbij, vandaag, de eerste échte dag in het huis. De dag vol opgewonden gedachten over welke welvende plafonds moesten blijven en welk van onder het stof gehaalde oude cafétafeltjes het waard was om een schuurpapiermassage te ondergaan.
Ze was vandaag de keukenprinses, dat lieve lief. Pas op, ik ga niet licht over dat soort uitspraken. Tenslotte zou ik een ferme mot krijgen moest ik die in de context zetten van de kokende en afwassende vanzelfsprekendheid. Nee neen, daar doe ik niet aan mee. In die zin ben ik zelf een fiere keukenprinses met ballen! Ik zou mezelf nooit in zo’n vakje durven duwen!
Maar zij was het vandaag wel, want ze toverde in een paar uur tijd de met zwarte ongedefinieerde smurrie bedekte oude keukenkastjes om in bijna-wit. Meer zelfs: ze maakte van wat een vuil kot leek, een plaats vol toekomstige keukengeluiden.
Daar ben ik nu eens fier op sie. Dat soort lief verdient een zilveren standbeeld. In de plaats van die choechoe beelden her en der op pleinen en veel te desolate parken.

Was ik te impulsief? Destijds? Nèèèh, dat was ik niet. Ik voelde vandaag de goede geesten en zag het schoon.
Ik heb een huis!

Reisverslag – 18 juli 2020

Lees hier het reisverslag van mijn Frankrijk-reis in de zomer van 2020

Corona 2 – 9 mei 2020

Corona, wat een onderwerp! Ik dacht daar moet ik toch eens iets over schrijven. Kan je je voorstellen hoe ik me voelde toen ik zag dat ik het reeds deed? Op zoek dan maar naar een andere titel, of een ander onderwerp, want ik heb zin om te schrijven. Mijn overactieve brein vindt al snel een oplossing: de titel wordt Corona 2. Als in twee. Ik ben tevreden met die creatieve uitspatting. Het onderwerp wordt bijzaak.
Maar eerst even terug naar mijn gevoelens. Je weet wel, toen ik zag dat ik in herhaling dreigde te vallen. De angst om dat te doen, in herhaling vallen, zou een goed onderwerp kunnen zijn om over te schrijven. Krachtig. En herkenbaar ook. Maar oneerlijk, want ik ben voor niets bang. Fearless. Ik val al heel mijn leven in herhaling en de meeste mensen rondom mij nog veel meer. God wat heb ik mijn moeder veel horen zeggen dat ik mijn ellebogen van tafel moest halen en hoeveel keer heeft mijn ietwat naar autisme en patchouli riekende buurvrouw het al gehad over het feit dat die schijtlelijke spar een klein kerstboompje was dat ze plantte in het jaar dat ze haar communie deed. Ik vraag me in een vlaag van toekomstvisie af of ze haar laatste sacramenten zal krijgen op het ogenblik dat mijn bijl met een gracieuze zwier tegen de onderstam van het misbaksel inhakt. Fearless!

Ik liet me even gaan, excuseert u me. Daar gaat het natuurlijk niet om.
Waar het wel om gaat is mijn geheugen. Hoe in ’s hemelsnaam kan ik nu vergeten zijn dat ik het virale onderwerp al eens eerder aansneed? En dan nog wel op gezichtenboek, én op mijn website! Dat is herhaling: één van de didactische basisprincipes die we hanteren om de – dezer dagen met stijltang ontkrulde – hersenen van onze arme leerlingen te bewerken zodat we er zeker van zijn dat ze pi onthouden tot twee cijfers na de komma. Ja, u leest het goed: NA. DE. KOMMA!
Stilletjes aan dringt het tot me door. Het moet er altijd al geweest zijn. Mijn ogen sluiten zich en traag scant mijn innerlijke zicht de dag af. De week ook, het jaar. Mijn leven. Ik sta een fractie van een seconde stil bij iedere maaltijd die ik me herinneren kan. Ik heb een nogal sterk visueel geheugen, dat moet u weten. Een geheugen dat keihard getraind is om tussen bergen rommel precies dat gele schroevendraaiertje met de de zelfgeslepen punt te vinden dat ik zeven maanden en drie dagen geleden gebruikte om de koplamp van mijn zoon’s antieke fiets mee te bewerken. U glimlacht? Dan kent u mijn vader nog niet. Mijn visueel geheugen is erfelijk beter getraind dan een overgemotiveerde Talibani in een door Trump gesponsord sahel-kamp.

Ik zie het voor me, zelfs daarnet nog bij het verorberen van de zelfgebakken snee meergranenbrood met geitenkaas en confituur. Want dat is lekker, geitenkaas en confituur. Mijn ellebogen. Ik zie ze: op de tafel!
Wat eerst sijpelde is nu wel een vloed van besef geworden. Een besefsvloed als het ware: Als ik al niet kan onthouden wat mijn moeder me met haar penetrantheid inhamerde, hoe lang moet die sluipende degradatie van mijn hersenen al niet bezig zijn? Wat ben ik nog allemaal vergeten?
Ben ik fundamentele zaken uit het oog verloren? Is het daarom dat ik de laatste weken niemand meer over de vloer krijg? Moest ik gisteren niet ergens zijn waarvan ik niet meer weet hoe ik aan de afspraak kwam?

Eerlijk? Ik heb er geen idee van. Het zal wel de schuld van Corona zijn. Of de sossen. Of de Chinezen. Dat zit dus wel goed. Ik kalmeer.

Mijn geheugen is net goed genoeg als je ’t mij vraagt. En zo niet, schrijf ik het wel op lijstjes. In atomaschriftjes. Op hoekjes van rondslingerende A-viertjes.. En op post-it’s in kleurrijke varianten.
Want ik zie ze, die briefjes. Ik zie ze met mijn ogen dicht in de groeiende berg van chaos en puin. Er is hoop.

Morgen is het moederdag. Mijn moeder is dood. Ze hield niet van sparren en kreeg geen heilige sacramenten.
Maar ik weet het nog. Ik weet háár nog.

Corona 1 – 26 maart 2020

Hier zitten we dan. Hier zit ik dan. De geur van vers gemaakte soep in de neus en pijn in de nek.
Dat laatste neem ik er graag bij. Graag is veel gezegd. De onthaasting van de laatste dagen lokte me naar wat ik al lang niet meer deed: een boek lezen. Beter dan de beste TV. Lokkend. Handig ook: een boek in bed, een boek op een stoel in de zon, een boek in de zetel, een boek op de vloer. De stijfheid in de nek is het enige nadelige gevolg. De osteopaat mag me niet meer aanraken. Hij wil het wel en geloof het, ook ik zou niets liever hebben. Het is te zeggen: nog liever zou ik een goede massage krijgen van geliefde handen. Of een hot-stone-massage in een oord van geurende ontspanning. Maar het mag niet. Het creatieve surrogaat geeft geen voldoening maar het is een kleine troost. Het kussen op de houten vloer. Het rollen over de tafel, het rekken over de leuning van de stoel. Al lezen in de niet loslatende pagina’s die het fantasievolle avontuur ontrollen en ondertussen het draaien naar links, naar rechts, naar onder. Het rechter zitten, het uitstrekken van de armen tot de zachte kramp van armspieren vuriger wordt dan het steken van de wervels.

Ik vervloek het boek! Het is de duivel. Maar ik vervloek dat kleine virus nog veel meer. Covid-19. Ik spreek het uit. Ik spuug het uit. Hoewel. Het brengt wel ontspanning, dat moet gezegd. Tijd. Het nieuwe kalibreren van de tijd. Het hervallen in meer natuurlijke plooien. Het virus dwingt zacht tot inzichten. Het dwingt tot nadenken over nietigheid en grootsheid, over het leven en de onzin van de rush waarmee de maatschappij ons al jaren meesleept. Er is slechts één element dat dit natuurlijke ritme verstoord. Eén element dat ervoor zorgt dat ik niet ga slapen met het ondergaan van de zon en opsta met het krieken van de dag.

Ik zou oneerlijk kunnen zijn en zeggen dat ik als een nieuwgeboren prille leerkracht mijn taak-in-corona-tijd zeer serieus neem. Ik zou kunnen zeggen dat ik mooi om 8u30 achter mijn bureau zit en taken maak voor al die arme leerlingen die godbetert eenzaam thuis zitten te verlangen om weer op de harde schoolbanken te zitten luisteren naar de wijzen die met hun monotone geleuter hun hoofden doen barsten. Ja, ik weet het zeker: ze verlangen naar thuiswerk. Véél schoolwerk om niet naar youtube-filmpjes te hoeven kijken. Ik ben overtuigd!
Ik zou de leerplandoelen kunnen bestuderen en analyseren en mijn creativiteit de vrije loop kunnen laten om hieruit fenomenaal leuke en motiverende taken te ontwikkelen.
Ik doe het wel, werken. Maar op mijn tempo. Wanneer ik wil, er zin in heb. En gewoon wat moet of kan, meer niet.
Maar dat is het niet: dat éne dat me tegenhoudt het ritme van de aarde te volgen.

Ik heb ook nog wat te doen voor mijn klanten en de boekhouding moet in orde zijn zodat binnen een handvol dagen de BTW controleurs iets te doen hebben. En liefst niet dat wat ik vrees, namelijk het veel te grondig analyseren van mijn cijfers om me daarna op de vingers te tikken. Ja, dat moet ook, maar ik doe het rustig. Me komen controleren mogen ze toch niet.
Osteopaten en BTW controleurs zijn gelijken in deze tijden. Ze mogen niet.

De geur van soep wordt sterker. Achter mij prikkelt het pruttelen van de pot mijn sensoren. De honger komt traag, net zoals de rest. Op zijn eigen tempo. Ik heb geduld, het komt wanneer het komt.

En tegelijkertijd is het er weer: de drang. Diezelfde drang die me gisterenavond wakker hield. Me tot ver na het neervallen van het nachtelijke deken de ogen liet open houden. Me liet turen door mijn vermoeide ogen, dwars door de lenzen van mijn bril. De drang naar dat éne.

Ik weet het al, morgenochtend als de merels hun eigenzinnige jazz aan het raam van mijn zolderkamer het ochtendgloren in sturen, zal ik te vroeg wakker zijn. Waar ik me normaal weer zou omdraaien om nog een dik uur te tukken, zal dat niet lukken. Ik zal mijn ogen traag openen, de tranen van de nacht aan de achterkant van mijn handpalmen wrijven. Ik zal kijken hoe laat het is en zien dat de klok op 7u12 staat of 7u04. Ik zal het derde kussen nemen en mijn rug wat steunen, hopend op het langverwachte kraken van de wervels. Ik zal dat ene ter hand nemen dat me dwingt de adem van de dag te rekken. Het grommen van mijn maag het zwijgen op te leggen en het zwellen van mijn blaas te negeren.

Het boek. Het verdomde boek!

Een zondagochtend – 18 maart 2018

Zondagochtend. Leve de bancontact app!
Je zal je misschien afvragen hoe zo’n gedachte in ’s hemelsnaam op een ochtend als deze in een mens opborrelt. Wel…
We gaan nieuwjaren. Het is laat op’t jaar, dat geef ik toe, maar het kind moet een naam hebben. Vrienden op bezoek voor de brunch. Terwijl ik onder de veel te lange en veel te hete douche wakker probeer te worden, ordenen mijn hersenen spontaan enkele gebeurtenissen uit het verleden en de toekomst. Kadootjes! Ik ging er gisteren nog enkele kopen, maar was alweer te laat aan het shoppen. Dus geen kadootje voor de alleraardigste Cas. Dat moet vandaag gebeuren. De Suprabazaar is open, en de Euroshop. De Euroshop is 12km, de Suprabazaar 14, zo zegt een snelle blik op ons aller googlemaps. De tafel staat mooi gedekt, daar zorgde Anneke voor, en mag niet verstoord worden. Om de eerste ochtendhonger te stillen, grabbel ik bijna simultaan een banaan uit het fruitmandje en de autosleutels uit het rommelpotje.
Het is 9u15 en ze komen om 10u. 45 minuten moet net genoeg zijn!
Ik rij gezwind de straten van Ursel uit. Net op tijd merk ik huizen en straten op die niet op de weg naar de Euroshop liggen. Door de zoveelste slaap-arme nacht begint mijn brein, ondanks de ingedrongen shampoo van Loreal, te snel en te eenvoudig op automatische piloot te werken. Neen, ik ga vandaag niet naar het werk. Net op tijd beslis ik links af te slaan en via ’t Boerenparlement de shortcut te nemen. De kleine baantjes. Korter en leuker dan de grote baan!
Bijna op routine rij ik achter het bos door tot voor mij een wegversperring eenzaam op zijn sokkel staat te rusten. Weg versperd. Mmmm… vreemd, zou ik er door kunnen? 200m verder is er een gat in de beton. Neen dus. Een spurtje in achteruit, een mooie Vlaams aangelegde oprit op, kar keren en verder richting Kruipuit. Daar kan ik links om via Adegem industrieterrein te rijden.
Niet dus: weg onderbroken. Shit, als ik nu verder rij zit ik bijna in Eeklo. Alweer keer ik met een flair mijn vierwieler om meteen geconfronteerd te worden met een rond rood bord met een witte streep door. Seriously? Hebben ze dat baantje vannacht éénrichting gemaakt? Rij ik erdoor of niet? Toch maar niet. Het is 9u30. Mijn hart begint wat sneller te bonzen. Rechts dan maar, terug naar de baan en naar Ursel. Was dat maar waar! Rechts is de doorgang naar Oostwinkel afgesloten. Er is maar één oplossing: rechtdoor naar Adegem. OK, OK, ik kan het nog halen. Wat extra gas en binnen de 3 minuten rij ik op de baan naar Adegem. Haha, onze vrienden komen van Adegem, stranks kom ik ze nog tegen! Terwijl die gedachte als een schim voorbij schiet, doemt voor mij een ruige vlakte op. Bergen en dalen én een groot bord. De neef van het eerdere eenzame ding een paar kilometer terug. Weg afgesloten. 9u36. Ik kan 2 dingen doen: terug naar Ursel via Ooswinkel, of rechts via de omleiding rond Adegem naar Maldegem. Waze zal het weten. De app is zeer wijs. Hij zegt me rond Adegem te rijden. Waze heeft altijd gelijk, ik volg ‘m. Om 9u42 sta ik ip de baan Eeklo-Adegem en ga rechts. Wijze Waze verwittigt me nog even dat er snelheidscontrole is. Niet nodig. Voor mij rijdt een sliert veel te kleine autootjes met 70-plussers. 36km/u staat er op mijn dashboard. Ze gaan naar de vinkenzetting, kan niet anders. Of de duiven lossen. Eén voor één verdwijnen pépé, pépe en de laatse nog levende broer van pépé links en rechts. Ik ga even boven de 70km/u en om 9u49 sta ik aan de winkel. Snel! Snel!! Ik ben van plan een staaltje van mannelijk shoppen te vertonen en stap de shop binnen, ga direct rechts en loop vlot tussen de gangen naar de speelgoedafdeling. Mijn hoofd draait bij elke rij even links-rechts en aan de laatste rij spot ik de winkelbediende. Ze plaatst een pallet met bruine dozen vlot en op de millimeter juist tussen de basketbalringen en de groene zakken. Ze is detaillist! Haar moet ik hebben! Ik heb gelijk, op mijn vraag antwoord ze met een precisie zoals je zelden ziet bij mensen met grijze schorten. Gang door, 3e rek, 2e schap onderaan. Daar liggen de speelgoed boks-zakken. De gang verder bij de fitness, liggen de betere. Beter is overschat, ik ga naar het speelgoed. 18,6sec later sta ik aan de kassa. Het is 9u59. Ik neem voor het eerst van mijn leven de juiste kassa. Er staat maar één dame met één spul voor me. Ik ben meteen aan de beurt en terwijl de verplicht vriendelijk kijkende jongedame de barcode-scan-biep tevoorschijn tovert, gaat mijn hand naar mijn linker binnenzak, op zoek naar de portefeuille. NEEEEN! AAARG! Die is er niet. Razendsnel controle van de andere zakken. En dan het beeld in mijn nu toch al iets wakkerdere brein van het leren ding op het kastje thuis. Mijn wanhoop verspreidt zich als een aangewakkerde bosbrand in de ruimte. De man achter me voelt het en zegt rustig: “De bancontact app?” ik zeg te denken dat je daar niet mee kan betalen in deze winkel. Hij glimlacht en zegt, ik geef je cash en jij betaalt mij met de app. De hemel op aard! De engelen nedergedaald! Ik doe het vlotjes en sta 2min later aan de inpaktafel. De man naast me is diezelfde kerel, die me ook de plakkertjes overhandigt. Ik ben geen homo, maar verliefd. Ik zou ’n pintje willen gaan drinken met de kerel, maar het is 10u05 en de gasten zullen wachten!
Ik neem de grote baan. Dat had ik meteen moeten doen. Ik rij snel en weet waar de flitspalen staan. 10u18 ben ik thuis.
De gasten zijn er niet. Ze laten weten dat ze al 15min aan ’t rondrijden zijn van Adegem naar Ursel. Ik voel met ze mee. De zon priemt door de wolken. Het is zon-dag.

El Prat – 20 februari 2018

El Prat Barcelona. Alle luchthavens zijn dezelfde, behalve deze. Of dat denk ik toch. Ik zal het pas zeker weten, als er nog een paar voorbij gekomen zijn. “Waarom?”, hoor ik je denken.
Awel….
Daarnet wandelde ik rustig door de pretparkpoortjes aan de controlepost, je kent dat, broeksriem af, laptop in een tweede bakje waar een gretig kijkende Duitser op aast, snel nog de sleutels uit je zak halen terwijl je met de andere hand de broek omhoog houdt. Broeksriemen hebben wel degelijk nut. Alles rolt lekker richting zwarte flapjes en net als je zelf door de biep-poort bent – the point of no return – valt de frank, of is’t nu een euro? En moet dat niet met een hoofdletter? De GSM is niet te zien op de monitor waar de veel te blauw geklede madam van de seguridad op staart. Miljaar! Die hangt nog aan de 7-kabelige lader in de 2-cylinder Fiat Panda van – hoe heet ie ook alweer – ’t nieuw lief van R, die zo lief was me tot hier te brengen. Ach… ik kan wel 3 dagen zonder, ze sturen m wel op in een dikgevoerd kartonnen doosje.
Ach, Anneke zal me proberen te bereiken maar ze ziet me wel thuis komen vannacht. Ach…. SHIT! Geen idee hoe laat het is! Ik vermoed dat ik op tijd ben maar is dat wel zo? Op het bord staat de vlucht aangeduid met “information porta in 60min”. Hoe laat is het nu? Geen idee. Geen klok in de gang. Geen uur op de 228 monitors (ik heb ze geteld). Geen klok in de Burger King. Geen werkende juist staande uurwerken in de taks-free-shop. Of misschien wel, maar welke van de 42 uurwerken loopt juist? Och, tijd zat dus eerst iets eten in het luxe burger kot. Waar geen klok hangt. Na de smakelijke burger met berg sla neem ik een besluit: Op de borden staat: ““information porta in 60min” – de tijd gaat hier erg traag – en dus maak ik er een punt van een klok te vinden. Gang in gang uit. Toiletten in en uit. Gates, borden, shops, donkere hoekjes. Niets! El Prat is de enige luchthaven zonder uurwerk! Terminal 2 althans. Ik zetel me neer in een te harde stoel bij het wifi-punt en start de laptop. Oef. Nog even tijd. Messenger naar Anneke. Oef, ze heeft het gezien. Laat ik maar een verhaaltje schrijven, denk ik, als op dat moment door de boxen knalt “tattatie tattataaa (ik versta geen jota Spaans op dat tempo) tattatiii Balentien Skeppens tatarrare gate S20”. Wiene? Ikke? Engels: “Personal message to miester Balentien Skeppens, please proceed to port S20.” Woef! De laptop razendsnel in de tas, jas over de schouder en naar S20. Net achter me. Twee vriendelijke ook te blauwe dames houden mijn GSM in de lucht! Leve Albert, die het ding afgegeven heeft aan Ryanair! En jaaaa, hij heet Albert! Welke Catalaan niet? Tenslotte nog een tip of twee: als je iets hoort afroepen met een “persoonlijk boodschap”, ga dan naar de gevraagde gate. Je krijgt er een gratis gsm of ander verloren voorwerp, want mijn ID kaart werd niet gevraagd. En draag een polshorloge. Niets zo handig als een polshorloge!
Shit, waar is mijn boarding pass?

Geef een antwoord